Tabloul pictorului Grev Kafi “În întâmpinarea vieții” ne prezintă sentimentele umane sincere – puritatea încântării și percepția imaculată a vieții.
Un copil, îmbrăcat în straie ușoare și luminoase, se întrece cu vântul, plin de entuziasm. Mișcările și alergatul lui sunt pline de bucurie. Primăvara este în plină putere și el o reprezintă. Natura s-a trezit la viață, totul înflorește – și iarba, și copacii. Albastrul cerului și malul sinuos al lacului conferă energie și ritm peisajului de primăvară.
Puține amintiri din copilărie, pline de bucurii sincere, rămân în memoria unui adult, deoarece, de obicei, sunt uitate și pierdute în agitația nesfârșită a vieții. Păstrarea purității percepției este o necesitate pentru cei care aspiră la dezvoltarea propriei naturi. Cum altfel o persoana va distinge subtilitatea artei sau a sentimentelor, dacă sufletul ei va aspira spre o viață mundană? “Poate fi oare, un instrument sensibil, creat dintr-un lemn dur si necorespunzător?”
Filosoful Empedocle spunea că doar similarul este cunoscut de ceva similar, deci și subtilul este perceput de ceva subtil. Prin urmare, cu cât conștiința noastră este mai fină și mai pură, cu atât mai multe posibilități de cunoaștere există. Încântarea trăită de noi în copilărie ne oferă o sursă de bucurie și noi realizări!