Despre muzeul Grev Kafi
Muzeul oferă o gama largă de servicii culturale care includ expunerea lucrărilor de artă plastică din colecție, o bibliotecă cu lucrări în domeniul artei, filosofiei și culturii, ghidaj și magazin de bunuri culturale, cărți poștale și reproducții. Desenele îndeplinite pe hârtie folosind creion sau cărbune, tablourile în ulei, tempera sau guașă constituie patrimoniul care este pus la dispoziția vizitatorilor și necesită a fi descoperit individual de iubitorii frumosului.
Viziunea și misiunea muzeului
Muzeul Cultural Educativ Grev Kafi are ca scop promovarea culturii și artei, a valorilor culturale atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și peste hotarele ei, dezvoltarea legăturilor culturale şi sociale între oameni, pentru o mai bună înţelegere între popoare şi promovarea valorilor general-umane şi a diversității culturale.
Prin activitatea sa, muzeul promovează aprecierea artelor plastice şi înţelegerea importanţei lor pentru societate, popularizează și mediatizează operele și activitățile culturale.
Muzeul contribuie la realizarea unui spaţiu cultural inedit, în care arta este prezentă în viaţa de fiecare zi. Principalul scop al instituției este dezvoltarea creativității persoanelor și cultivarea dragostei față de artă și valorile culturale.
Muzeul în cifre
Muzeul în imagini
Istoria înființării și edificării muzeului
Interesul sporit, al publicului larg cât și al prietenilor, față de tablourile pictorilor Evdochia Fidelskaia și Girgorie Cabacinîi (preudonim Grev Kafi), a apărut încă în anii 80 ai sec. XX. Combinarea esteticului, ideilor filosofice și a simbolismului a generat o atenție sporită față de de această unire armonioasă a elementelor susmenționate. Grație acestui fapt, pictorii au decis deschiderea unui muzeu, pentru a le expune, păstra pentru generațiile viitoare și pentru a promova arta și cultura prin intermediul frumosului.
La acel moment, din lipsa unui spațiu, tablourile erau păstrate într-o debara care nu corespundea necesităților și standardelor din domeniu muzeal. Operele de artă erau expuse umidității, diferențelor mari de temperatură, prafului etc, fapt ce duce la deteriorare rapidă.
2014
- Grupul de inițiativă a luat decizia de a fonda muzeul Grev Kafi. Atunci au fost începute și lucrările de design preliminar ale viitorului edificiu a muzeului.
- În octombrie 2014 proiectul a fost autorizat de către Departamentul Arhitectură a Municipiului Chișinău (Proiectul vizat)
2015
- În mai 2015 proiectul a avizat de către Comisia Națională pentru Monumentele Istorice a Ministerului Culturii (Proiect executiv)
- În septembrie 2015 a fost primită autorizația de construire Departamentul Arhitectură a Municipiului Chișinău (Autorizație de construire)
- Pe data de 24 octombrie 2015 au demarat lucrările de construcție a edificiului muzeului cultural educativ Grev Kafi.
2020
- În ianuarie au fost finisate lucrările de construcție.
- Pe 24 martie 2020 a avut loc ceremonia de inaugurare a muzeului Grev Kafi în edificiul nou construit.