Skip to content Skip to footer

Despre Grev Kafi

Despre Grev Kafi

Grev Kafi
Grev Kafi (Grigorie Cabacinîi și Evdochia Fidelskaia)

Grev Kafi este pseudonimul a doi pictori simboliști, Evdochia Fidelscaia și Grigorie Cabacinîi. Acest cuplu a creat timp de 57 nenumărate opere de artă, majoritatea lor fiind pline de simboluri și idei filosofice. Stilul operelor Grev Kafi poate fi atribuit curentului simbolist în artă.

Simbolismul este un stil și o direcție în artele vizuale, în care artistul folosește mesaje ascunse, alegorii și chiar cifruri cu un profund sens filozofic sau mistic atunci când creează un tablou sau o imagine. Semnele misterioase din lucrările simboliștilor întruchipează legătura dintre lumea reală și alte lumi. Ele obligă privitorul să gândească activ, să abandoneze percepția simplificată a intrigii și să găsească adevărata esență a intenției autorului.

Tehnica neobișnuită, folosită de Grev Kafi în timpul creării operelor sale, demonstrează cât de puternică a fost relația acestui cuplu minunat, care a realizat o armonie nu doar la în relații dar și în domeniul artelor. Acea abilitate de a crea împreună un tablou, ei o numeau "tehnica celor patru mâini". Ea a apărut din necesitatea de a picta rapid peisaje rapid schimbătoare din munții Tien Shan. Daca inițial ea se referea doar la o reproducere a naturii, mai târziu a evoluat într-o armonie a conceptelor și ideilor ce trebuie sa fie pictate pe pânză.

Date biografice

Grigorie Petrovici Cabacinîi s-a născut în orașul Konotop, regiunea Sumî, în anul 1932. A absolvit o școală de arte din Chișinău, iar apoi, în 1963 și Institutul de Stat de Artă din Harkov, specializarea pictură.
Evdochia Ivanovna Fidelskaia s-a născut în satul Jura din raionul Rîbnița, RSS Moldovenească. A absolvit Colegiul de Arte din Chișinău și Institutul de Artă din or. Harkov, specializarea pictură.

După absolvirea institutului au fost repartizați în orașul Alma-Ata, capitala Kazahstanului. Pictorii nu au fost impresionați de oraș, dar se deosebea de alte orașe prin faptul că era situat la poalele Munților Tien Shan.Ei au vizitat complexului sportiv Medeo, aflat în apropiere, la altitudinea de 1700 m, unde au urcat pe un munte și mai înalt și au fost uimiți de grandoarea cerului și vârfurile albe ale munților. Chiar atunci au pictat o schiță, iar munții i-au cucerit pentru 15 ani. În Alma-Ata și-au făcut mulți prieteni. Dnul Cabacinîi a predat și condus Catedra de Pictură și Compoziție la Facultatea de Artă și Grafică a Institutului Pedagogic Abai. Pictorii au fost membrii ai Uniunii Artiștilor din Kazahstan.

Grigorie Cabacinîi și studenții
Grigorie Cabacinîi și studenții Universității pedagogice Ion Creangă

În 1978, la invitația Ministerului Culturii al RSSM, pictorii au revenit la Chișinău și și-au continuat activitățile pedagogice, sociale și de creație.

La sfârșitul anilor 80 ai sec. XX, ei organizează o serie de expoziții personale la Chișinău, Moscova și regiunea Moscovei, care au fost foarte populare în rândul publicului. Ziarele au scris despre ei, sa vorbit la radio și televiziune.

În 1998 și 1999 Grev kafi a fost invitați cu o expoziție personală la Festivalul Internațional Pedagogic de Arte „ORPHEUS”, care a avut loc în Ucraina. Artiștii au devenit laureați ai festivalului fiind invitați în mai multe orașe pentru a expune operele sale. Ca urmare, au avut loc expoziții personale în 8 orașe din Moldova, Ucraina și regiunea transnistreană, inclusiv în orașele Belgorod-Dnestrovsk, Izmail, Slavutich, Kiev. Sculptorul G. Potoțchi scria: „Lumea tablourilor Grev Kafi este optimistă și promovează ideea unei realități înconjurătoare frumoase și plină de secrete. Lumea picturilor lui Grev Kafi este la fel de pură ca lumea unui copil.

Perioada anilor 2000-2014 a fost cea mai prolifică, fiind si apogeul dezvoltării stilului personal în artă. Au fost pictate tablouri importante, precum Rugăciunea, În pragul eternității, Zborul peste grădina înfloritoare, Norii, Hristos, Oceanul împietrit, Mesagerul Luminii, Lumea este plină de bucurie, Sfânta Duminică, Geniul, Pictorul, Isis, Sfântul, Troița și altele.

Anii 2015-2020 au fost dedicați în întregime construcției muzeului – de la conceptualizare și design preliminar, la construcția propriu zisă a edificiului. Mai multă informație referitoare la construcția muzeului o puteți găsi aici ->

Grev Kafi

Simbolismul în tablourile Grev Kafi

Moise
Grev Kafi ”Moise”

Dezvoltarea unor subiecte mai speciale de către pictorul Grev Kafi și imortalizarea lor prin tablouri și-a avut începutul în anii 70 ai sec. XX în Kazahstan. Atunci apăruse dorința de a studia mai aprofundat creștinismul și alte religii ale lumii, filosofia indiană și curentele filosofice orientale. Aceste cunoștințe au evocat sentimente profunde în sufletul pictorului, schimbându-i viziunea asupra lumii. Această transformare internă a inițiat și o schimbare a tehnicii și subiectelor abordate. Tablourile pictate de el încep să reflecte prin simboluri acele cunoștințe și ideile filosofice asimilate. Retrăirile interne nu sunt expuse doar prin formă și culoare ci și prin alegorii ascunse pe pânza tabloului.

Un peisaj sau un obiect fizic poate fi exprimat ușor într-un tablou, deoarece lumina reflectă calitățile fizice ale lumii înconjurătoare. Însă este foarte dificil sa reprezinți o idee abstractă într-o formă fizică, care să fie pictată cu pensula, privită și înțeleasă de vizitatori. Reprezentarea ideii se expune foarte bine prin semne și simboluri, de la cele mai simple la cele complexe și combinate. Mesajul ascuns cere o sforțare a capacităților individului de a-și imagina și intui calea spre descifrarea sensului mundan ascuns. În acest sens simbolurile oferă o infinitate de interpretări și posibilități, rezultatul fiind întotdeauna incomplet și schimbător deoarece simbolul combinat cu alte elemente similare, generează o infinitate de idei viziuni.

Simbolismul operelor pictorului Grev Kafi este un simbolism eclectic, fiind o combinare complexă de semne si idei din diferite epoci și culturi, care exprimă un mesaj ascuns și plin de înțelepciune.

În acest caz, comunicarea simbolică este fundamentală pentru înțelegerea ideilor exprimate de Grev Kafi prin intermediul tablourilor.  Simbolismul mitic, simbolismul religios și cel mistic sunt trei constituente fundamentale utilizate pe larg în operele lui Grev Kafi.

Simbolismul mitic se regăsește în semnele soarelui, lunii, semilunii, apei, luminii, șarpelui care-și mușcă coada, semnul cercului, crucii, pomul vieții, semnelor egiptene și vechi indiene etc. Acest simbolism este observat în tablourile Isis, Orfeu, Maica Lumii, Trecerea, Prometeu, În al nouălea cer, Viziunea Maicii Domnului, Androginul, Hermes Trismegistul și altele.

Simbolismul religios este reflectat în semnele apartenente religiilor, precum cea creștină – semnul crucii, Hristos, îngerilor, inelului, lotusului, fluierului, cerbului, paloșului, semnul Vișnu indian, semnul focului, etc. Acest simbolism este găsit în tablourile Moise, Solomon, Crișna, Hristos, Buddha, Treimea, În întâmpinarea vieții, Troița, Hristos a înviat, Sfântul, Serghie de Radonej și altele.

Simbolismul mistic se regăsește în semnele, femeii, luminii, soarelui, lunii, semilunii, apei, șarpelui care-și mușcă coada, cercului, crucii, pomului vieții, semnelor indiene, egiptene etc. Acest simbolism este observat în tablourile Maica Lumii, Cel care sa învins pe sine, Chemarea, Abluțiunea, Mesagerul Luminii, Rugăciunea, Pustnicul, Eternitatea, Visul, Lăcașul Luminii, Lumea este plină de taine și altele.

Grev Kafi ”Orfeus”
Grev Kafi ”Orfeus”